Sağlıklı bir kadının ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak yaşadığı süreç olan regl, kadınlar için yüksek fiyatlar ve ekonomik yetersizlikler sebebiyle bir kâbusa dönüşüyor. Kadınların regl döneminde kullandığı hijyen ürünlerine ulaşamaması ‘regl yoksulluğu’ olarak adlandırılıyor.
Türkiye’de özellikle yoksul kesim, mülteciler, mevsimlik işçiler ve öğrenciler bu sorunla karşı karşıya kalmış durumda. Sırf regl ürünlerine ulaşamadığı için kadınlar okula gitmek istemiyor, kadınların ruhsal bunalıma girme olasılığı artıyor. Konunun maddi boyutunun yanında, toplumsal cinsiyet eşitsizliği yönünden incelenen boyutu da bulunuyor. Kadınların fizyolojik ve zorunlu bir ihtiyacı olan regl ürünlerine uygulanan yüksek vergiler, ürünlere erişilebilirliği azaltıyor.
Türkiye’de tek kullanımlık hijyenik ped, tampon ve menstrüel ürünlerdeki fahiş artışlar kadınların geleneksel veya alternatif çözümlere yönelmesine neden oluyor. Bez parçası ve peçete kullanmak zorunda kalan kadınlar var. Hijyenik pede uygulanan yüzde 18 KDV, geçtiğimiz mart ayında yüzde 8’e düşürülse de marketlerdeki ped fiyatları el yakmaya, kadınlar ise regl ürünleri reyonlarının önünde kara kara düşünmeye devam ediyor.
Türkiye’de 103 aile ile görüşülerek yapılan bir araştırmada kadınların %82 oranında hijyenik pede erişemediği sonucuna varılmıştır. Regl döngüsüne yönelik ürünlerin çok pahalı oluşu kadınların başka ihtiyaçlarını kısmasını zorunlu kılıyor. Bu durum bir yandan yoksullaşmanın ne kadar derinleştiğini de bizlere gösteriyor…
Ülkemizde regl ürünleri çok pahalı olduğu gibi toplumda regl ürünlerinin adı da fısıltı ile söylenmekte. Bazı yerlerde regl ürünleri hala siyah poşetler içine koyulmakta. Regl ürünlerinden , yaşadığımız sorunlardan bahsetmemiz ‘ayıp’ ya da ‘ahlaksızlık’ değildir. Doğal olarak vücudumuzda gerçekleşen bir döngü olan regl ayıp DEĞİLDİR. Utanılacak ya da saklanılacak bir yanı yoktur. Regl ürünleri her kadın için ulaşılabilir olmalıdır. Kadınların ve toplumun sağlığı için bu mesele daha fazla gündeme gelmeli ve çözüm üretilmelidir.
Dünyada 11 ülkede ped ve tampon ücretsiz şekilde dağıtılıyor. 2020 yılında İsviçre, regl ürünlerini ihtiyacı olan herkese ücretsiz sağlayan ilk ülke oldu. Bu durum diğer ülkelerde de yaygınlaşmalı ve Türkiye’de de regl ürünlerine devlet tarafından destek verilmelidir. Hijyenik ped yardımı yapan belediyeler, kişiler taşlanacağı, ‘Dağıtacak başka şey bulamadınız mı?’ eleştirilerine maruz kalacağı yerde onlara destek verilmelidir. Hijyenik ped yardımı, Hak temelli sosyal hizmet anlayışının ve regl yoksulluğunun dikkate alındığının göstergesidir. Çağın gerisinde kalan olumsuz eleştiriler, eleştirileri yapan kişileri tarihin tozlu sayfalarına itmekten başka bir işe yaramaz.
2023© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.